Składnik spożywczy | Produkty bezmięsne, które go zawierają: |
Białko | produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, pieczywo (najlepiej razowe), orzechy i nasiona, |
Żelazo | zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe, chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy, suszone owoce, |
Wapń | ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, tofu (serek sojowy), zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, wzbogacane mleko sojowe i ryżowe, migdały, pomidory, |
Cynk | soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki, |
Witaminy | świeże owoce i warzywa, |
Witamina B12 | produkty mleczne, jaja, wzbogacone w tę witaminę żywność, suplementy, |
Witamina D | produkty mleczne, zboża i margaryna roślinna. |